MENU

Forum - Epiproteza gdzie aktualnie

Epiproteza gdzie aktualnie

Witam,

Jestem po operacji enukleacji gałki ocznej. Robiona w Warszawie. Został mi wszczepiony implant i mam konformer, żeby kszałtować oczodół pod epiprotezę. Dostałam wykaz pracownii w Polsce, które się tym zajmują, podzwoniłam, żeby dowiedzieć się szczegółów i niestety w wiekszości są to bardzo odległe terminy. 

Piszę, żeby uzyskać jakąś w miarę aktualną opinię o pracowniach w Polsce (Kraków - szklana proteza, Warszawa - akrylowa, lub ewentualne inne, jeśli by Państwo polecili). Nie wiem co robić i jaką podjąć decyzję, więc byłabym bardzo wdzięczna za wszystkie rady, spostrzeżenia i tym podobne :)

Hej;)

moje doświadczenia są takie;

w Krakowie kupiłam pierwszą epi po swojej operacji. Była mi dobrana szklana z gotowych epi. Oczodół się zmienia parę tygodni a potem delikatniej przez parę nawet miesięcy po wszystkim. Opuchlizna schodzi, wszystko osiada. Dlatego na początku nie ma co inwestować kasy. Potem po kolejną jechałam znów do Krakowa i ogólnie nie byłam zadowolona ani z obsługi (raczej grubiański Pan i protetyk z Niemiec który dobierał protezę ale ani słowem się do mnie nie odezwał.) raczej odradzam Kraków.

kolejna epi robiłam w UK w Nottingham. Tam jest pracownia gdzie robią akrylowe epi. Super obsługa, artysta maluje oko przy tobie, zerkając na Twoją zdrową tęczówkę. Ogólnie spoko ale teraz po czasie oceniam że było to za dużo kasy jak na to że ta epi starczyła mi na niecałe 5 lat. Po czasie zaczęło mi się infekować oko, mikro zadrapania na epi prowadziły do stanów zapalnych, koszmar.

kolejna  epi kupiłam w Bydgoszczy (kontakt z tego forum) u przemiłej, zaangażowanej Pani. Ma gabinet na poddaszu Przychodni, jest dosłownie kochana i wybiera jak może najlepiej ale z epi które ma już gotowe do dyspozycji. Ma szklane epi sprowadzane z Niemiec już gotowe. Dobrała mi spoko epi ale nie do końca naturalnie to wyglądało. Ona nie ma tam możliwości nic poprawić czy dopasować pod ciebie. Ale ogólnie polecam. I terminy nie były długie, ceny jedne z niższych. Myślę że tam bym Ci radziła jechać na start. Z resztą ta Pani jest super w kontakcie, odpisuje szybko na wiadomości, wszystko cierpliwie tłumaczy.

Obecna epi robiłam w Hamburgu. Jest tam Pan który robi na miejscu szklane epi. Ma takie jakby półprodukty czyli szklane kulki z tęczówkami i po dobraniu koloru kształtuje epi dokładnie dla Ciebie. Jak ci coś nie leży to może delikatnie poprawić to co stworzył. Generalnie pracuje ze szkłem. Obsługa tam spoko chociaż nie mówi dobrze po angielsku ale da się dogadać. I z tej epi jestem chyba najbardziej zadowolona dotychczas.

Wszystkie pracownie o których pisze znalazłam właśnie tutaj na forum. Ogólnie moja rada jest taka, że kolor tęczówki nie jest tak ważny jak dobrze dobrany kształt epi. To ma wpływ na ruchomość oka i też na jego kształt.

W trakcie pierwszych przymiarek jest dość ciężko, moze być ci trudno spojrzeć w lusterko na nowa siebie, uczucie jest trudne do opisania. Warto wziąć kogoś ze sobą kto będzie skupiony, dobrze ci doradzi i potrzyma za rękę ;)

i tak na koniec, potem życie wraca do normy bardziej niż się to wydaje na początku, fakt że nosimy protezy bywa niezauważalny a komfort życia jest naprawdę ok i można żyć aktywnie. 

Jak masz jakieś pytania to śmiało ;)

3maj się dzielnie, będzie git ;** 

@WonderW, bardzo fajnie to opisałaś. Moje doświadczenia z epi są skromniejsze ale konkulzje bardzo podobne. Dobrze dobrany kształt epiprotezy, w moim wypadku szklanej, pozwala na wiele lat zapomnieć o temacie i cieszyć się aktywnym życiem.

Witam 

Jestem świeżo po operacji implantu i byłam w Łodzi po epiprotezję i na ten moment moja powieka się otworzyła do połowy z protezą było dobrze, nie wiem czy to się zmieni lekarz mówi,  że to goi się do pół roku,  bardzo się martwię,  myślałam, że z implantem będzie lepiej. Jak to jest z tymi powiekami?, do tej pory nie miałam problemu.

Pozdrawiam  

Re: Epiproteza gdzie aktualnie

Wikatoria:

Witam,

Jestem po operacji enukleacji gałki ocznej. Robiona w Warszawie. Został mi wszczepiony implant i mam konformer, żeby kszałtować oczodół pod epiprotezę. Dostałam wykaz pracownii w Polsce, które się tym zajmują, podzwoniłam, żeby dowiedzieć się szczegółów i niestety w wiekszości są to bardzo odległe terminy. 

Piszę, żeby uzyskać jakąś w miarę aktualną opinię o pracowniach w Polsce (Kraków - szklana proteza, Warszawa - akrylowa, lub ewentualne inne, jeśli by Państwo polecili). Nie wiem co robić i jaką podjąć decyzję, więc byłabym bardzo wdzięczna za wszystkie rady, spostrzeżenia i tym podobne :)

Witam Cię,  mam na ten moment też dylemat, w środę jadę do Łodzi po pierwszą epi , ale na pierwszej wizycie nie wyglądało to dobrze, chętnie z Tobą porozmawiam prywatnie.

Pozdrawiam