|
2025-03-06 16:18:04
|
Skutki uboczne laserowania siatkówkiHej, czytając pobieżnie różne wpisy tutaj, wnioskuję, że moje dolegliwości są naprawdę łagodne. Jest coś nietypowego, co mnie martwi i skłoniło do poszukiwań odpowiedzi w internecie, choć to nie jest najlepsze miejsce na zmniejszanie swoich lęków zdrowotnych ;) Miałam laserowanie siatkówki na obwodzie w płacie skroniowym na godzinie 1-2.00. Wystąpiły już błyski, z tym, że u mnie to wygląda jak efekt drgającej żarówki, mam też męty. Odkleja mi się ciałko szkliste od siatkówki, choć z racji wieku (38l) postępuje dość powoli. W każdym razie od roku zalecano mi zabieg fotokoagulacji, kiedy nie miałam jeszcze żadnych objawów, więc jak wystąpiły te błyski to się zdecydowałam, no i teraz po 2,5 tyg od zabiegu na kontroli lekarz stwierdził, że mam już ślady blizn. Natomiast od jakiegoś 1,5 tygodnia zauważyłam, że podczas mrugania tym okiem po laserze pojawia mi się cień przy nosie na taką krótką chwilę. Ten efekt widzę kiedy mam przed sobą w miarę jasne tło i wtedy kiedy mrugając patrzę przed siebie lub do góry oraz gdy skręcam głowę w lewo. Lekarz na kontroli wyjął mi rzęsę spod powieki i uznał, ze prawdopodobnie to była przyczyna. Zasadniczo twierdził, że nie widzi w oku nic niepokojącego, żadnych uszkodzeń, które by mogły wskazywać na ten objaw. Jak czytam wpisy tutaj to myślę, że to błahostka, ale mimo wszystko się niepokoję. Czy ktoś miał taki objaw lub wie na co mógłby wskazywać? Pozdrawiam serdecznie, Jola PS. Podziwiam wielu z Was :)
|
|
2025-03-11 20:34:52
|
Skutki uboczne laserowania siatkówkiHej, nikt Ci tak nie pomoże jak lekarz :) Z doświadczenia wiem, że jeśli coś się dzieje dziwnego, lepiej iść do 2-3 specjalistów, bo przy oczach czas reakcji jest ważny. Jeżeli jesteś z południa Polski, polecam dr Ewę Nitę z Weissklinik w Chorzowie - wyśmienity diagnosta.
|