|
jak dalej funkcjonować bez oka?
|
2020-04-28 23:17:54
|
jak dalej funkcjonować bez oka?witam wszystkich :) chcialam zapytać jak dajecie sobie radę bez oka? jak funkcjonujecie w życiu codziennym? ja straciłam lewe oko w lipcu2019 i ogólnie mam wadę -4,5 więc bez oklularów kiepsko. Zdarza mi się obijać o osoby w marketach bo po prostu ich nie widzę z lewj strony. Oraz w miejscu pracy-jestem sprzedawcą w galerii-obecnie na zwolnieniu bo jestem po drugej poeracji wszczepu implantu wtónego i czekam na protezę?? poproszę was o swoje odczucia i porady? pozdrawiam
|
2020-05-05 09:24:29
|
jak dalej funkcjonować bez oka?Witam, pisze w imieniu mojego meza, który przeszedł w styczniu zabieg enukleacji i wszczepienia implantu oka lewego w WIM w Warszawie. Mąż ma 32lata, prawdopodobnie od dziecka nie widział na to oko, z czasem tęczowka traciła swój kolor, oko stało się bolesne, do tego miał wysokie ciśnienie w tym oku. Po zabiegu enukleacji i wszczepienia implantu, w marcu pojawily sie pewne komplikacje, rana otworzyła się, powstało zapalenie. Potrzebny był kolejny zabieg polegający na naszyciu "łatki" na dziurkę w oku, którą pobrano z wewnętrznej części ust. Tym razem okazało sie, ze na szwie implant jest punktowo odsłonięty i potrzeba kolejnego zabiegu. Ta sytuacja blokuje nas przed umówieniem sie na dobór epiprotezy, ponieważ rana musi sie zagoic. Chciałbym zapytać czy ktoś miał podobna historie i borykał sie z podobnymi komplikacjami? Pozdrawiam
|
2020-05-15 12:44:08
|
jak dalej funkcjonować bez oka?Do daczmonika, Co do funkcjonowania jednym okiem , ja od 2014 roku widzę na jedno oko , a od 2018 r. w praktyce widze coraz mniejszym kawałkiem jednego oka – rozwarstwienie siatkówki- mam teraz w tym jednym widzącym oku wadę -12D , co jakiś czas zmniejsza się moje pole widzenia, przez co czasem nie zauważam ludzi czy rzeczy po prawej stronie. Największe wyzwanie jest w tłumie ludzi , To nie bywa łatwe gdy widzę coraz bardziej jak przez lunetę, gdy mój wzrok musi się przyzwyczajać co jakiś czas do częściowej utraty widzenia, gdy coraz bardziej muszę odwracać głowę w prawą stronę, gdy mój wzrok szybciej męczy się. Mimo wszystko staraj się nie poddawać. Miło jest spotkać kogoś z choć trochę podobnym problemem Pozdrawiam
|
2023-04-26 21:37:59
|
Re: jak dalej funkcjonować bez oka?kamila.uzarska: Witam, pisze w imieniu mojego meza, który przeszedł w styczniu zabieg enukleacji i wszczepienia implantu oka lewego w WIM w Warszawie. Mąż ma 32lata, prawdopodobnie od dziecka nie widział na to oko, z czasem tęczowka traciła swój kolor, oko stało się bolesne, do tego miał wysokie ciśnienie w tym oku. Po zabiegu enukleacji i wszczepienia implantu, w marcu pojawily sie pewne komplikacje, rana otworzyła się, powstało zapalenie. Potrzebny był kolejny zabieg polegający na naszyciu "łatki" na dziurkę w oku, którą pobrano z wewnętrznej części ust. Tym razem okazało sie, ze na szwie implant jest punktowo odsłonięty i potrzeba kolejnego zabiegu. Ta sytuacja blokuje nas przed umówieniem sie na dobór epiprotezy, ponieważ rana musi sie zagoic. Chciałbym zapytać czy ktoś miał podobna historie i borykał sie z podobnymi komplikacjami? Pozdrawiam
Witam, mam prośbę, proszę dać znać czy rana w oczodole Pani męża się zagoiła. Mój tata jest w podobnej sytuacji. Miał usunięte oko, wszczepiony implant. Od razu coś było nie tak. W oczodole, przy implancie pojawiła się cysta. Tata ma skierowanie na usunięcie jej, grozi mu odkrycie implantu. Gdzie Państwo się udali, do jakiego ośrodka, szpitala? Kto specjalizuje się w tego typu zabiegach? Dodam że jesteśmy z Ełku ale jeśli miejsce jest tego warte, to dojedziemy. Pozdrawiam
|
|
|