MENU

Forum - ODWOŁANIE do sądu-badanie przez biegłego

ODWOŁANIE do sądu-badanie przez biegłego

Zwracam się do osób, które odwoływały do sądu. Dzis dostałam zawiadomienie, że sąd postanowił zaczerpną opini biegłego okulisty. To zrozumiałe. Ale czy dosatnę wezwanie na badanie czy tez biegły swoja opinię wystawi bez mojego udziału? Jak to dalej wygląda, ile czekaliście na rozprawę od momentu badania, czy byliście obecni na rozprawie? Będe wdzięczna za info

ja co prawda nie odwoływałam się do sądu ale mogę powiedzieć jak to działa od drugiej strony, czyli z pozycji sądu. Poza tym zawiadomieniem (a z ciekawości zawodowej dostałaś to w formie postanowienia czy samo zawiadomienie?) powinnaś później dostać wezwanie na badanie (będzie wyznaczona data badania w sądzie)  i na to badanie możesz zabrać całą swoją dokumentacje lekarską. A biegły generalnie może wydać opinię bez Twojego udziału jeżeli nie będziesz się stawiać na badaniach.

To proceduralnie wygląda tak, że najpierw sędzia wydaje postanowienie o dopuszczeniu dowodu z opinii biegłego , które się wysyła stronom, a później trzeba tego biegłego wyznaczyć z listy. Jak już jest ustalony, wtedy wyznacza się datę badania i potem biegły pisze opinię, która też zostanie Ci wysłana z pytaniem czy masz do niej jakieś zastrzeżenia.

mam nadzieję, że nie przesadziłam z sądowym biurokratyzmem...;)

a potem jak juz napiszesz zastrzezenia to mozesz nawet rok czekac na odpowiedz bo nie ma ograniczenia czasowego na odpowiedz

Badanie biegłego sądowego to była jawna kpina.Teraz doczytałam,dlaczego tak to wyglądało.Od trzydziestu lat jestem  pod opieką lekarzy okulistów dobrych klinik i po raz pierwszy( a to badanie miałam chyba ze sto razy ) biegły sądowy kazał mi założyć okulary do badania pola widzenia.Na moje pytanie,dlaczego mam mieć to badanie wykonane w okularach,padła odpowiedż "bo inaczej żle wyjdzie". Czy ktoś z Was miał badanie pola widzenia robione w szkłach korekcyjnych? Może wszystkie badania niech robią w okularach i nie będzie niedowidzących,słabowidzących itp.Tu doczytałam,że opierają się na badaniu pola widzenia w przyznawaniu świadczeń,to w okularach wyszły dobrze.Zaraz napisałam zastrzeżenie do sądu do tak przeprowadzonego badania.Walczcie o renty,bo zdrowe byczki biorą świadczenia i nikt tego nie weryfikuje.Pisałam już o tym,że niedaleko mieszka chłopak,który po pijanemu,wybił sobie oko petardą,miał może niecałe 20 lat i od ponad jest na stałej rencie.Drugie oko ma w stu procentach zdrowe,a takich osób są tysiące.Zmiana przepisów,śmieszne,bo mnie od taj zmiany nic się nie poprawiło zdrowotnie Wam?...

Dziękuje za odpowiedzi.

U mnie sprawa wygląda tak-20 grudnia składałam odwołanie, wczoraj zadzwoniłam do sądu żeby zapytać jak moja sprawa-okazało się że biegły wydał już opinie-bez badania.....pozostaje mi czkeac na rozprawe i modlic sie zeby mnie w tym czasie nie zwolnili...

Co do pytania o badanie w okularach...ja od długiego czasu mam badania pola widzenia w korekcji (soczewka kontaktowa lub ostatnio-okulary)

Witam! Ja zawsze mam pole widzenia, w moim widzącym oku, sprawdzane z okularami korekcyjnym do patrzenia do dali (jestem od lat pod stałą kontrolą w Klinice w Katowicach na Ceglanej). Inne szkła mam do czytania, bo oprócz cylindra i osi jeszcze sfera +2,5. Dlatego się dobiera okulary, żeby lepiej widzieć, więc pole widzenia jest badane z korekcją. Nie rozumiem dlaczego to ma być dziwne. Pozdrawiam i życzę wygranej walki z ZUS-em. Mnie się nie udało, bo osoby jednooczne są w pełni zdolne do pracy. Tak jest, tylko gorzej z tymi, którzy widzenie straciły po latach pracy i firma się rozpadła i nagle stały się bezużyteczne, bo niepełnosprawni w stopniu lekkim nikomu oszczędności nie dają, a lepiej przyjąć młodego i zdrowego.

Czy to jest w ogóle możliwe żeby biegły wystawił opinię bez badania? Tak jest w moim przypadku.... Zastanawiam się czy wnosić skargę...to pewnie nic nie da a czas się wydłuzy... I co w niej napsiać?

witajcie ja razem z zona zlozylismy odwolanie od orzeczenia dotyczace naszej corki i mielismy badanie wykonane przez bieglego lekarza ktore polegalo na przeczytaniu kilku literek i badaniu w ciemni opinia dotyczyla czy dziecko w wieku 9 lat potrzebuje pomocy osob doroslych w sposob przewyzszajacy niz normalnie oczywiscie odpowiedz bieglego byla na nie rozprawa przed nami a ja sie pytam co dalej i gdzie szukac pomocy w dojsciu do prawdy w poprzednim orzeczeniu o niepelnosprawnosci potrzebowala opieki lub pomocy w samodzielnej egzystencji a teraz nie potrzebuje choroba nie postepuje i sie nie cofa wada jest od urodzenia i nie ma na to zadnej operacji jezeli mozecie cos podpowiedziec to pomozcie z gory serdecznie dziekuje za jakakolwiek pomoc 

pisać zastrzezenia do opini biegłego...do upartego...ale to neikoniecznie musi przynieść pożądany rezultat...

no właśnie jak to wygląda?? bo mnie też to czeka ;/ 

U mnie wygladalo to tak, ze otrzymalam wezwanie na badanie bieglego do ktorego musialam pojechac do miasta w ktorym znajduje sie sad rejonowy (wydzial pracy i ubezpieczen spolecznych). Badanie odbylo sie w normalnym gabinecie lekarskim. Okulistka wybadala mnie dokladnie, zapytala czym sie zajmuje i czego oczekuje, poinformowala ze opinie sporzadzi dla sadu i potem sad przesle mi odpis razem z wezwaniem na posiedzenie sadu. Czekalam na to 3,5 miesiaca (otrzymalam 30 dni przed rozprawa). 16 lutego odbedzie sie to posiedzenie (opinia jest na moja korzysc).

badania są takie same jak wizyta u lekarza tylko że lekarz okulista ma uprawnienia biegłego

Re: ODWOŁANIE do sądu-badanie przez biegłego

Łukasz-23:
no właśnie jak to wygląda?? bo mnie też to czeka ;/ 

jeśli widzisz na oczy i tylko masz jakiś ubytek, a jednocześnie wykształcenie to powinieneś nie otrzymać renty z ZUS-u.
Dlatego że ZUS nie ustanawia grupy tylko uznaje kogoś na niezdolnego całościowo lub częściowo do pracy.

Jak dostaniesz informację: nie jest niezdolny do pracy - to nie ciesz się