|
2015-05-20 18:12:57
|
PFRON, ZFRON, jaki sprzęt AGD, RTV może dostać osoba jednoocznaWitajcie, Jak w temacie. Ja skorzystałem już przez ok. 8 lat z; 1. Lodówka (na krople) 2. Kuchenka gazowa (po prostu udało się) narazie tyle. duże możliwości mają osoby z orzeczeniem RUCHU np; zmywarka itd itd itd. na co my możemy jeszcze liczyć z uzasadnieniem? DZIĘKUJĘ.
|
2015-05-22 20:20:30
|
PFRON, ZFRON, jaki sprzęt AGD, RTV może dostać osoba jednoocznaNo, niestety chyba nikt się nie orientuje w tym temacie. Ja w każdym razie dostałam tylko komputer z PFRONu, gdy miałam II grupę na oczy.
|
2015-05-24 16:12:33
Evi33okolice ToruniaPosty: 35
|
PFRON, ZFRON, jaki sprzęt AGD, RTV może dostać osoba jednoocznaJa nie korzystałam z dofinansowania do sprzętu agd, ale gdy się uczyłam to korzystałam z programu "student" oraz "komputer dla homera" którego chyba już nie ma - to z PFRONu, dodatkowo z NFZ mam monookular i taki sprzęt optyczny każda z osób słabowidzących może otrzymać raz na 5 lat ale chyba tylko stopień znaczny i umiarkowany, no i kiedyś z PCPR dostałam dofinansowanie do okularów dwuogniskowych. Teraz mam zamiar postarać się z NFZ o porządną lupę. Wiem że z PCPR można starać się o dofinansowania do różnych sprzętów w ramach likwidacji barier architektonicznych (dla dysfunkcji wzroku mogą to być np.płytki antypoślizgowe w łazience), społecznościowych czy jakoś tak (np.odtwarzacz cd mp3 do słuchania książek w formacie mp3) i o sprzęt ortopedyczny i pomocniczy (np.okulary). Można starać się o różne rzeczy tylko zależy jak się to uzasadni. Podobno są telewizory udźwiękowione więc też by można starać się o dofinansowanie do takiego, ale nie wiem czy ten telewizor przeczyta mi np.program tv w telegazecie...
|