Forum - Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisach
![]() |
Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisach![]() ![]() |
---|---|
2018-02-26 22:28:52
![]() |
Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachRewolucyjne zmiany dla wszystkich jednoocznych, którzy marzą o prawku kat C oraz wyżej. ![]() |
2018-02-27 11:53:40
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachDobra wiadomość, zrobiłem z tego newsa :)
![]() |
2018-02-28 22:02:28 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachZnalazłem tą dyrektywę i nie widzę tam nic o jednooczności. Są tylko informację dotyczące chorób sercowo- naczyniowych. Chyba za szybko się cieszymy. ![]() |
2018-02-28 22:32:28
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisach
Chyba jednak zmiany dotyczą też wzroku, w projekcie w kolumnie "ostrość wzroku" jest:
Załącznik do projektu: https://izba-lekarska.pl/wp-content/uploads/2018/02/675_za%C5%82%C4%85cznik-nr-1.docx Tu jeszcze inne źródło. ![]() |
2018-02-28 23:04:08 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachDziękuje. Tego nie widziałem.
![]() |
2018-03-10 14:19:33 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachA jak kwestia wyglada z praca jako kierowca ale kat B ktos cos wie wiecej i moze sie wypowiedziec?
![]() |
2018-03-10 15:51:40
![]() |
![]() |
2018-03-17 10:19:14 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachNie prędko się coś zmieni. Do 23 lutego miały trwać konsultacje, jednak od momentu wysłania informacji do zainteresowanych nic się nie dzieje.
Jeżeli w ogóle zostanie coś zmienione, w co osobiście wątpię, to może się to dopiero stać w 2019 roku. ![]() |
2018-03-27 16:21:30 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachA mnie zastanawia dlaczego utrata musi być nagła? Co za różnica czy wzrok tracony był nagle czy stopniowo? Wyklucza to też m.in. wszystkie osoby, które nie widzą od urodzenia, a to one są chyba najbardziej zaadaptowane... :)
![]() |
2018-03-27 17:12:02
![]() |
Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisach@Olf, Utrata nie musi być nagła. Punkty dotyczące nagłej utraty, powstały po to aby osoba, która utraciła wzrok w jednym oku, zaadaptowała się do widzenia jedoocznego - nie dotyczą one osób, które nie widzą obuocznie od dłuższego czasu. Ustawanie nie dyskryminuje osób, które nie widzą od urodzenia. ![]() |
2018-03-29 11:21:45 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachI jak wiadomo na jakim etapie jest ten projekt ? czy nadal cisza i nic się nie dzieje
![]() |
2018-03-29 14:40:43
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachProjekt jest na etapie konsultacji publicznych, aktualny status można śledzić tu: http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12307803/katalog/12488722 co ciekawe, do konsultacji została przesłana nowsza wersja dokumentu, której nie ma jeszcze na powyższej stronie, z dnia 08.03.2018 r, raczej zmiany dotyczą formy zapisu zmian, ale nie wczytywałem się dokładnie: https://www.zpp.pl/storage/library/2018-03/c1d8cb843abea0cc950a656bc93c0f75.pdf ![]() |
2018-04-03 17:26:23 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachWysłałem zapytanie do Ministerstwa Zdrowia czy i kiedy przepisy zostaną wprowadzone i teraz czekam na odpowiedz. Ale przeczytałem sobie "Dyrektywa Komisji (UE) 2016/1106 z dnia 7 lipca 2016 r. zmieniająca dyrektywę 2006/126/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie praw jazdy.:
Artykuł 2 1. Państwa członkowskie przyjmują i publikują, najpóźniej do dnia 1 stycznia 2018 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów. Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 1 stycznia 2018 r.
![]() |
2018-04-06 17:45:05 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisach17.05.2018 r. Skierowanie aktu do ogłoszenia. Nie czytałem całego, ale z tego co się zorientowałem wejdzie w życie za 14 dni. Od czerwca nie będzie już problemów/ będą mniejsze przy staraniu się o wszystkie kategorie prawa jazdy.
![]() |
2018-05-17 15:01:29 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisach![]() ![]() |
2018-05-22 19:24:03 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachWitam wszystkich. Jaką dokładnie nazwę nosi ten akt prawny ? ![]() |
2018-05-23 16:29:05
![]() |
@tomasz1302: "Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie badań lekarskich osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami i kierowców." ![]() |
2018-05-23 18:45:16 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachDziękuję Irek. Jestem skołowany po dzisiejszych badaniach na prawo jazdy kat.B (zaznaczam, że jeżdżę prywatnie a nie zawodowo). Okulistka twierdziła, że nie powinienem dostać zdolności, bo oko dominujące ma wadę (konkretnie +2,0 bez cylindrów). Jak poruszyłem temat, że zaraz nawet zawodowi mogą być jednooczni, to od razu była kontra- że tak, ale jeżeli widzące/dominujące oko widzi idealnie bez okularów. (???) Zaznaczam, że moja drugie oko również ma wadę +2,0 bez cylindrów przy czym zarówno jedno jak i drugie oko świetnie sobie radzi i w okularach i bez okularów (bezbłędny odczyt najmniejszych czcionek). Tylko brak tego widzenia stereo/3D/przestrzennego :) Albo mam problem ze zrozumieniem treści, albo już sami lekarze są pogubieni. Wg mnie kluczowy jest fragment rozporządzenia "...ostrość wzroku oka widzącego wynosi niemniej niż 0,5 z korekcją..." Rozumiem to tak, że jeżeli po optymalnym dobraniu okularów/soczewek moja ostrość widzenia będzie w przedziale 0-0,5 dioptrii + jeżeli oczywiście pp 2 i 3 zał.nr 2 rozporządzenia są spełnione - to z czystym sumieniem można orzec zdolność. Ostatecznie te badania mi podbili, ale znów najadłem się nerwów. Jak to jest wg Was ??? ![]() |
2018-05-23 22:05:17
![]() |
Wg mnie kluczowy jest fragment rozporządzenia "...ostrość wzroku oka widzącego wynosi niemniej niż 0,5 z korekcją..." Rozumiem to tak, że jeżeli po optymalnym dobraniu okularów/soczewek moja ostrość widzenia będzie w przedziale 0-0,5 dioptrii + jeżeli oczywiście pp 2 i 3 zał.nr 2 rozporządzenia są spełnione - to z czystym sumieniem można orzec zdolność.
Tak samo rozumiem te zapisy. Pani Okulistka wydaje się być w błędzie. Mam nadzieję :) ![]() |
2018-05-24 02:32:55 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachWitam. A wie ktoś czy są jakieś szanse na zmiany w przepisach pozwalające pracować na wózkach widłowych dla jednoocznych?
![]() |
2018-05-24 10:11:25
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachtasman74: Witam. A wie ktoś czy są jakieś szanse na zmiany w przepisach pozwalające pracować na wózkach widłowych dla jednoocznych?
Niestety, nie znalazłem żadnych informacji planowaniu takich zmian. Ale mam nadzieję, że to rozporządzenie otwiera furtkę dla kolejnych. Wymogi widzenia stereoskopowego, są w zdecydowanej większości, jeśli nie we wszystkich przypadkach, nieuzasadnione. Prawo wydaje się być napisane przez ludzi, które nie mają pojęcia, że osoby widzące na jedno oko - po okresie adaptacji (to jest dla mnie zrozumiałe) nie mają problemów z oceną odległości i nie powinno się ograniczać im w taki sposób możliwości pracy zawodowej. Zdolność do wykonywania danej pracy powinna być oceniana całościowo, a nie przez pryzmat pojedynczych defektów, choćby nawet tak spektakularnych jak brak widzenia w jednym oku. Osobiście mimo upływu lat, zachowuje świetną ostrość widzenia w zdrowym oku, funkcjonuje społecznie bez problemów, uprawiam rozmaite sporty, nie potykam się o ludzi i przedmioty. Ograniczanie możliwości pracy zawodowej w takim zakresie, jest dla mnie niezrozumiałe. Cieszę się, z tej zmiany, ale to powinien być dopiero początek.
![]() |
2018-05-24 10:43:21 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachW tym miesiącu już trzy razy dostałem orzeczenie negatywne przy badaniach wstępnych do pracy. Mimo że wszystkie urządzenia były zabezpieczone i do uruchomienia trzeba było jednocześnie nacisnąć dwa przyciski. Wydaje mi się śmieszne że od czerwca będę mógł prowadzić autobus 50-osobowy a nie mogę pracować przy tokarce/ prezerce/ prasie zautomatyzowanej. Co do wózków widłowych i suwnic jestem pewien że przepisy zostaną zmienione ale będzie to kwestia co najmniej 10 lat.
Nie wiem czy wiecie, ale osoba jednooczna nie może pracować na zwyżce- mimo że mam barierki do pasa, jestem przypięty szelkami do konstrukcji to lekarz nie pozwolił mi na tym pracować a WOMP nawet nie wiedzieli co to jest ale powiedzieli że skoro pracuje powyżej 1,6 m. to nie wolno. ![]() |
2018-05-28 00:14:54 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachA orientujecie się może jak jest za granicą np. w niemczech albo w czechach? Słyszałem ale nie mam potwierdzenia że tam jednooczni mogą normalnie pracować na wózkach itp.
![]() |
2018-05-28 11:40:24 | Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachPewności nie mam, ale wydaje mi się że w Wielkiej Brytanii nie jest wymagane widzenie stereoskopowe na wózki widłowe. Ale tak tylko słyszałem, nie widziałem żadnego dokumentu.
tasman74: A orientujecie się może jak jest za granicą np. w niemczech albo w czechach? Słyszałem ale nie mam potwierdzenia że tam jednooczni mogą normalnie pracować na wózkach itp.
![]() |
2018-06-01 00:14:03 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachNowe przepisy już obowiązują https://www.youtube.com/watch?v=Bqf8bkL6bWw Powodzenia na kursach xd ![]() |
2018-06-07 07:12:03 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachWitam, czy ktoś z was był już na badaniu? Z kąd można pobrać te nowe przepisy , aby je wydrukować ? Bo znając lekarzy to pewnie nic nie wiedzą o nowych zmianach . Na stronie Pana Dariusza jest tylko tabelka i w niej informacja o nowych zmianach . ![]() |
2018-06-07 14:27:49
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisach![]() |
2018-06-08 05:55:32 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachSuper , o to mi chodziło . Dziękuję . Jak przejdę badania napiszę o tym na forum , jak było . Pozdro
![]() |
2018-06-12 18:59:33 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachto powodzenia, i czekamy na wynik .:) tylko pytanie gdzie się dowiedzieć o interpretacji przepisu dot. obsługi wózków jezdniowych z napędem silnikowym czyli tzw. wózek widłowy , bo mi kiedyś lekarz mówił , ze na wózki musze mieć wzrok i zdrowie jak na kat C-D wiec już mam :) nie wspomnę , że pracowałem na wózkach rożnego typu 10 lat.
![]() |
2018-07-04 15:32:18 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachWitaam was. Dziś byłem w wojewódzkiej medycynie pracy w Białymstoku na wiewiórczej. Pani okulistaka miła , ale po badaniu stwierdziła ,że na kat c nie podpisze mi papieru, bo wymagany jest kąt widzenia ,a jednoczni nie mają takiego kąta widzenia jak w tej ustawie. Ja jej na to ,że tam jest napisane ,że można orzec o braku przeciwskazań jak jedno oko nie widzi , a ona ,ze takich kątów widzenia ja nie zobaczę zdrowym okiem jak jest tam wymagane , bo moje drugie oko ma plamke po toxoplazmie i ona nie podpisze, bo nie wie ocb ,zaczeła się motać i takie tam. Powiedziała ,że ta ustawa jest świeża i żeby w październiku przyjść. Ja jej na to ,że w innych miastach ludzie robią kwity , a ona to jedź pan gdzie indziej. Co mam teraz zrobić ? jechać do Wrocławia do pana Dariusza? ![]() |
2018-07-05 14:29:20
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachMaro:
http://www.vision-and-eye-health.com/visual-field.html
To chyba najpewniejsza opcja
![]() |
2018-07-18 00:04:12 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachczy ustawa weszła już w życie , dzieki pozdrawiam
![]() |
2018-07-18 10:33:03
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachzuras3k23: czy ustawa weszła już w życie , dzieki pozdrawiam
Tak, została opublikowana 22 maja 2018 w dzienniku ustaw. Weszła w życie 14 dni po ogłoszeniu. Czyli funkcjonuje już ponad miesiąc. ![]() |
2018-07-18 20:38:37 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachwitam mam delikatnego zeza widzenie stereoskopowe brak ale czytam wszystko dobrze widze dobrze no jedno i drugie oko czy to rozporządzenie mnie ratuje?
![]() |
2018-07-19 20:38:14 | Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachWitam, Po pierwsze lekarze i psycholodzy nie wiedzą nic o zmianach, tak przynajmniej było w czerwcu. Po drugie, jak przejdziesz badania psychotechniczne ( a nie ma już patyczków) a zwłaszcza badanie w ciemni na olśnienie to lekarz patrzy na to inaczej. Po trzecie, jak idziesz na badania to wydrukuj sobie nowe rozporządzenie, może być pomocne.
Ja odebrałem już nowe prawo jazdy C z kodem 95, ale musiałem je tylko odnowić, więc może było mi łatwiej. Ale wiem że jak pokazywałem lekarzom ustawę to byli zdziwieni i powiedzieli że gdybym im tego nie pokazał to nigdy by w to nie uwierzyli. Wielu lekarzy opiera się na wytycznych z Instytutu Medycyny Pracy z 2016 roku, a tam jeszcze jest coś takiego jak widzenie stereoskopowe.
![]() |
2018-08-12 10:47:42 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachWłasnie się zapisałem na kurs C+E dzięki za rady:)
![]() |
2018-08-25 07:52:05 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachrozumiem ze 0,8 w oku lepszym i 0,1 na niedowidzacycm.A co gdy jest tylko na słabszym oku 0,05?lub całkowita nagła utrata widzenia na jedno oko?
![]() |
2018-08-25 19:57:00
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisach@Alicja 800 właśnie tego dotyczy to rozporządzenie:
![]() |
2018-08-26 08:20:00 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachDziękuję Irek.Znam ten tekst nowego rozporządzenia ale nie jasne a nawet wykluczające się dla mnie są zawarte w nim normy.Mowa jest ,że normy wzroku nie mniej niż 0,8 i 0,1.To jest jasne .Ale gdy ktoś nagle utraci możliwosć widzenia na jedno oko i jest na oku niedowidzacym mniej niż 0.1 to jest zdyskwalifikowany?Czy obejmuje go ten zapis nagła i znaczna ?Reasumując mając 0.8 i 0.05 ostrość widzenia po okresie dłuższym niż pół roku i po zaadoptowaniu oka widzącego czy można dopuścić osobę do kursu na C lub D czy też nie?
![]() |
2018-08-26 21:58:36
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachTeraz rozumiem twoje wątpliwości, to jest dobre pytanie. Wg Wikipedii - 0.05 to "słabowzroczność głęboka" czyli prawie niewidzenie, bo kolejna w skali jest już tylko "ślepota całkowita", która zaczyna się od dopiero 0.01. W mojej opinii, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, lekarz orzecznik może to podciągnąć pod zapis o utracie wzroku w jednym oku. Bo faktycznie oznaczałoby to, że lepiej nie widzieć nic, niż widzieć cokolwiek. Takie orzecznictwo skłaniałoby do kłamania na teście badania wzroku i składania oświadczeń, że nic się nie widzi, czego nie są w stanie przecież zweryfikować. Wygląda na to, że dużo będzie zależeć od rozsądku lekarza, dopóki nie wykształci się sensowy standard postępowania w takich przypadkach. Na razie lekarze mogą być jeszcze zagubieni, ale intencje rozporządzenia są takie abyś mogła zostać kierowcą zawodowym o ile w zdrowym oku masz 0.8 i nastąpiła adaptacja do widzenia jednoocznego. ![]() |
2018-08-27 05:34:35 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachGdyby tak miałobyć jak piszesz to w nowym rozporządzeniu zmieniłby się także zapis dotyczący ostrości wzroku z zapisu v=0,8/0,1 po prostu na zapis okiem widzacym v=0.8.Także wg.toku rozumowania możesz mieć osłabioną ostrość spowodowaną nagłą utratą widzenia na jednym oku ale nie niższą niż 0,1.No i te nieszczęsne wytyczne IMP z 2016 gdzie nadal widnieje widzenie przestrzenne.Ciekawe kiedy je uaktualnią. OK.A w przypadku pracy do 3 m z taką ostrością jak pisałam v=0.8 i 0.05 nie powinno być problemu w medycynie pracy? ![]() |
2018-08-27 08:22:17
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachMasz racje, twoja interpretacja jest logiczna. Brałem pod uwagę interpretacje zmian, wg. lekarza medycyny pracy i mówi on tu jednoznacznie o utracie oka: https://www.youtube.com/watch?v=Bqf8bkL6bWw W praktyce, pewnie wszystko będzie zależało znów od interpretacji lekarzy.
Z tego co wiem do 3m nie powinno być problemu.
![]() |
2018-08-27 09:40:15 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachNo dobra ok.Dr Kraśnicki w podesłanym przez Ciebie Irku fimie mówi o kierowcy ,który nagle utracił oko i mija 6 miesięcy oko się adoptuje.A co gdy od dziecka jest takie widzenie o którym pisze V=0,8 /0,05? Z tego co wiem w womp kierują się wytycznymi IMP 2016.Czy IMP ma obowiązek uaktualnić wytyczne w związku z wejsciem w zycie nowego rozporządzenia?Ono ukazało się w maju a mamy koniec sierpnia i nie ma nowych wytycznych...... ![]() |
2018-08-27 09:54:03 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachacha i jeszcze jedno nasuwa mi się przemyślenie w związku z Twoją ostatnią odpowiedzią.Zakładając,że osoba dajmy na to bez widzenia na jednym oku np.te nieszczesne 0,05 lub po utracie oka zostanie dopuszczona do kursu na C lub D przejdzie kurs ,zda egzamin itp.bedzie na badaniach wstępnych do pracy jako kierowca zawodowy to co może być przez lekarza medycyny pracy i tak niedopuszczona ,bo interpretacja przepisów przez tych co kwalifikują do kursu a tych co orzekają o zdolności do pracy będzie różna?
![]() |
2018-08-27 11:55:30
![]() |
Re: Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachFaktycznie nie można wykluczyć takiej sytuacji. Generalnie w kwestii twoich wątpliwości mogę tylko snuć domysły, nie czuje się kompetentny. Spróbuje zebrać te pytania i zadać je dr Kraśnickiemu.
![]() |
2018-08-27 12:06:01 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachFajnie ,będę wdzięczna ,bo nie wiem jak do niego dotrzeć.
![]() |
2018-08-27 21:17:05
![]() |
![]() |
2018-08-28 07:40:31 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachO to fantastyczna wiadomość.Bardzo Ci dziękuję.Zostaje mi jeszcze
zrobienie perymetrii ,żeby mieć w garści dokładne badanie aby ktoś się
nie przyczepił,że pole widzenia nie takie przy jednooczności i nic
trzeba próbować.Pozdrawiam
![]() |
2018-08-28 11:30:23 | Zawodowe prawo jazdy - zmiany w przepisachMam jeszcze jedno pytanie.Czy w zwiazku z nowym rozporządzeniem z maja 2018 IMP ma obowiązek wydać nowe wytyczne czy też uaktualnić stare?Dopóki to się nie zmieni to będa kłopoty z orzecznictwem ,bo jeden lekarz będzie patrzył na wytyczne a inny na rozporządzenie.
![]() |
2018-08-28 12:06:06
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |