|
2026-04-07 14:19:18
|
Prawo jazdy kat. A a afakia/zaćma wrodzona (korekcja +17) – Katowice i okoliceCześć wszystkim! Planuję zrobić prawo jazdy kategorii A, ale mam nietypową sytuację wzrokową i szukam osób z podobnymi doświadczeniami lub polecenia lekarza w okolicach Katowic/Śląska.Jestem po operacji zaćmy wrodzonej (afakia). Noszę soczewki kontaktowe +17. Mój problem polega na tym, że w tych soczewkach widzę obraz bardzo ostro, ale jest on silnie pomniejszony (efekt "miniaturyzacji"). Przez to, że wszystko wydaje się mniejsze i oddalone, mam problem z odczytaniem tablicy Snellena u lekarza powyżej 2. rzędu, mimo że nie widzę "za mgłą".Czy ktoś z Was z tak wysoką korekcją plusową lub po zaćmie wrodzonej przechodził badania na prawo jazdy? - Czy udało Wam się dobrać okulary/soczewki, które chociaż trochę powiększają obraz, żeby przejść test tablicy?
- Czy znacie w Katowicach lub na Śląsku lekarza orzecznika/okulistę, który rozumie specyfikę widzenia po operacji zaćmy i nie skreśla kandydata tylko przez wynik na tablicy, jeśli pole widzenia i ostrość są stabilne?
Będę wdzięczna za każdą radę i namiary na specjalistów!
|