|
2009-01-21 18:05:43
|
Grupa inwalidzkaWitam! Jestem tu nowy i mam pytanie. Przepracowalem na budowie jako ciesla ponad 20 lat,praktycznie jestem jednooczny prawie od szkoly podstawowej,musialem dobrze kobinowac ze by zdobyc zdolnosc na wysokosc(stare czasy),w 2002 firma sie rozleciala,czasy zmienily i praktycznie legalnie, od tego czasu nie pracuje.Od trzech miesiecy jestem zarejestrowany jako bezrobotny i szukam pracy.Wyslali mnie do pracy do drukarni jako operator maszyny (bo mam, tez wyksztalcenie technik mechanik).Na badaniach okulista stwierdzil ze praktycznie jestem jednooczny i po robocie.Lekarze z medycyny pracy stwierdzili ze jestem niezdolny do pracy przy maszynach w ruchu,jak rowniez na wysokosci,zalecana praca o niskim stopniu urazowosci. Czy moge sie gdzies starac o przyznanie stopnia niepelnosprawnosci i jak sie do tego zabrac.Bo moze jak by mi przyznali,to szybciej prace bym znalazl gdzies w zakladzie pracy chronionej Prosze o podpowiedz
|
2009-01-22 07:17:40
|
Grupa inwalidzkaCiekawa sprawa, że w Urzędzie Pracy Ci nie doradzili. Polska... Musisz się udać do Centrum Do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności. Na pewno jest gdzieś w Twoim rejonie. Tam wypiszesz wniosek o powołanie komisji no i już tylko zgromadzić dokumenty, czekać na komisję i przychylne orzeczenie. A co do pracy, to nie liczyłabym tak bardzo na pracę w zakładach pracy chronionej. Przeważnie jest to pic na wodę, ale próbować można zawsze.
|
|
2009-01-22 11:09:33
|
Grupa inwalidzkaDzieki za odpowiedz Zobacze co z tego wyjdzie
|