MENU

Forum - 04-0 czy warto?

04-0 czy warto?

04-0 czy warto?

Czy watro starać się o grupę 04-0.

Mógłby ktoś wymienić jakie są zalety i wady posiadania takiej grupy. 

Jak pracodawcy  patrzą na taką grupę? 

04-0 czy warto?

Pawełku, taka grupa inwalidzka (Boże jak to brzmi! Widział ktoś na naszym portalu jakiegoś inwalidę, bo ja nie?!) daje Ci głównie ulgi komunikacyjne i niewiele poza tym. A z pracodawcami jest różnie, zależy na czym im zależy: czy na ulgach podatkowych, czy na kwalifikacjach pracownika. Perskie oko

04-0 czy warto?

a jakieś pomoc, stypendia pieniężne?

04-0 czy warto?

Pawel raz albo dwa razy do roku jest w PFRON-ie akcja pt."Komputer dla Homera" mozna dostac dofinansowanie albo chyba pelna refundacje kosztow zakupu zestawu komputerowego z odpowiednimi gadzetami dla osob slabowidzacych lub niewidomych. szczegoly moze w google.   Mozna chyba raz na 2 lata skorzystac z dofinansowania na turnus rehabilitacyjny.  Osrodek proponuje PFRON.  Jesli jest umiarkowany stopien to chyba mozna powalczyc o rente socjana,   Przegladnij dokladnie tematy na forum.

04-0 czy warto?

To ja powiem tak "Komputer dla Homera" jest organizowany raz do roku. Jakoś we wrześniu chyba się składa wnioski. Można również starać sie o inne przydatne rzeczy, np. w nauce (jakiś dyktafon).

A jeśli chodzi o turnusy rehabilitacyjne to chyba można co roku składać wnioski o dofinansowanie.

04-0 czy warto?

Zawsze są dwie strony medalu.Jak lekarz orzeknie tylko praca w zakładzie chronionym no to problem ,bo co tu dużo ukrywać to porażka!Znamy to wszyscy że tam trzeba pracować i mieć,, końskie zdrowie",bo wykorzystują nie przestrzegając żadnych zasad.Ponadto ja chcę robić to co lubię ,a nie to co muszę,za marne pieniądze!Druga strona medalu to fakt jakieś tam zniżki są:)Paweł a z Urzędu Pracy jako bezrobotny na ogólnych warunkach też jest stypendium dla studiujących (nie może być to studium1-no lub 2letnie)ale Ciebie to nie dotyczy,bo są to studia wyższe być może jeszcze jakiś warunki są ale popytaj w Urzędzie Pracy. Pozdrawiam                                                                                                  

04-0 czy warto?

Niestety sam symbol, to nie wszystko. Z tego co wiem, ten komputer dla Homera musi być chyba ze stopniem umiarkowanym.

Adresaci programu

1. Adresatami programu są:
    1. pełnoletnie osoby w wieku aktywności zawodowej, niepełnosprawne z powodu dysfunkcji narządu wzroku posiadające ważne orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie równoważne, z zastrzeżeniem postanowień rozdziału IV ust. 6,
    2. dzieci i młodzież w wieku do lat 18 niepełnosprawne z powodu dysfunkcji narządu wzroku, posiadające aktualne orzeczenie o zaliczeniu do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności lub aktualne orzeczenie o niepełnosprawności.

Warunki uczestnictwa w programie

1. Warunkiem uczestnictwa w programie jest wykonywanie przez osobę niepełnosprawną pracy zarobkowej lub rejestracja w urzędzie pracy w przypadku osób bezrobotnych bądź poszukujących pracy, co najmniej od 6 miesięcy przed datą złożenia wniosku lub uczenie się albo studiowanie, z zastrzeżeniem postanowień ust. 6.
  2. Pierwszeństwo w otrzymaniu dofinansowania ustalane jest przede wszystkim na podstawie oceny zawartego we wniosku uzasadnienia, którym jest projekt działań mających na celu aktywizację społeczną lub/i zawodową, która zostanie zrealizowana dzięki pomocy udzielonej w ramach programu.
  3. Pierwszeństwo w otrzymaniu dofinansowania, w grupie wnioskodawców, którzy uzyskali równorzędną ocenę, o której mowa w ust. 2, mają wnioskodawcy, którzy nie otrzymali pomocy finansowej ze środków PFRON na zakup przedmiotów określonych w programie.

Co do zniżek - tez polemizowałabym, bo odkąd mi rewizor w pociągu pokazał, że owszem, taki i taki symbol daje zniżkę, ale... przy stopniu lekkim tylko dla osób uczących się i do 26 roku życia. Zwykli konduktorzy nie wnikali i na zniżkę jeździłam. Informacja PKP w Poznaniu utrzymuje, że zniżka jest zasadna, więc chyba zrobię tak jak mi chyba emi radziła, napiszę pismo z zapytaniem do PKP, czy takowa zniżka przysługuje, i będę to wozić ze sobą na piśmie.

Z wad- nie dostaniesz żadnej pracy przy maszynach w ruchu.

I raczej nie liczyłabym na orzeczników, którzy orzekną, że możesz pracować tylko w zakładzie pracy chronionej - to się chyba rzadko zdarza i musiałbyś prawie nie widzieć, by dostać taką adnotację - tak mi tłumaczyła lekarka.

Pomoc - PFRON może Ci dofinansować okulary, turnusy.

04-0 czy warto?

Tak ja mam wpis ,że tylko praca w zakładzie chronionym,ponadto schorzenie ogranicza zdolnośc do pełnienia ról społecznych i zawodowych.Wymaga częściowej pomocy innej osoby przy jednoczesnej zdolności do samodzielnej egzystencji.                                                             No niełatwo było znależć pracę w swoim zawodzie: mam ukończone liceum o specj. mech.obróbki skrawaniem.Ale sobie radziłam i robię to co lubię a nie to co muszę .ZPCH -to nie dla mnie pracowałam za dwóch za najniższą krajową,korzystają pracodawcy nie ja,smutne,ale prawdziwe;Pozdrawiam:)))